Search

Finne's fotoshoot


De eerste fotoshoot wat ik mocht bijwonen was op maandag 25 januari. Voordat het model komt wordt de studio aan kant gemaakt en wordt de planning doorgenomen. Iris heeft die dag foto’s gemaakt van een model genaamd Finne. Ik heb video’s van Iris en Finne gemaakt voor een Engelse online cursus.

Iets nadat de studio klaar was kwam Finne aan. We hebben eerst een kopje thee gedronken. Iris stelde vragen over Finne. Bijvoorbeeld hoe het ging op school en over wat ze graag deed in haar vrije tijd. Nadat wij het plan door hadden genomen met Finne konden we beginnen met de beeldopnames. Voordat Iris begint met fotograferen vraagt ze het model om eerst een paar keer goed adem te halen. Hierdoor wordt het model rustig en bewust van de omgeving. De eerste video ging over de opstelling van de belichting. Het licht van de flitser viel op een reflectiescherm en daarna op het model. Hierdoor wordt het licht diffuser en krijg je zachtere schaduwen in het gezicht. Nadat Iris tevreden was met de foto’s maakte we ons klaar voor de tweede set.

Het onderwerp van de tweede video was het poseren van een model. Deze video werd in het Engels opgenomen. Het aansturen van modellen kan enorm lastig zijn. Het is ook iets waar je veel mee moet oefenen. Tijdens lessen op school hebben ik ook veel moeten afwisselen tussen het fotograferen en model staan. Zo leer je vanuit beide posities te werken. Wanneer je zelf in beide posities hebt gestaan, kun je je beter verplaatsen in het model.

Mijn standpunten voor de tweede video waren over de schouders van zowel Iris als het model. ‘Over the shoulder’ geeft het gevoel dat je als kijker er echt bij bent. Het is veel persoonlijker dan een standpunt van veraf. Door deze standpunten kun je precies zien wat de fotograaf doet en hoe het model reageert.


Ik heb zelf nog moeite met het aansturen van modellen, dus het was heel interessant om te zien hoe Iris werkte. Ze gebruikt zowel woorden als handgebaren. Iris vond het heel onnatuurlijk voelen om een Nederlands model in het Engels aan te sturen. Af en toe ging ze ook weer automatisch over in het Nederlands, dus hier hebben we veel plezier aan gehad. Na de tweede set was het tijd voor de laatste set. Iris doet tijdens een fotoshoot meestal twee of drie sets met verschillende outfits en achtergronden. Dit keer werden foto’s gemaakt in een andere studio opstelling. Dit keer stond het achtergrondsysteem tegenover het raam en stond de flitser boven het model. Toen Iris hier ook genoeg foto’s van had hebben we afscheid genomen van Finne. Daarna hebben Iris en ik de studio opgeruimd en alles op zijn plek gezet.HOI, IK BEN AMBER! Ik ben 19 jaar en momenteel woonachtig in Deventer. Ik ben een fotograaf in opleiding en voor het aankomende half jaar loop ik stage bij Iris. Door mijn interesse in schrijven kwam Iris op het idee om een blog bij te houden. De blog is voor ieder die geïnteresseerd is in Iris’ werk. Zowel voor klanten als voor fotografen dus. Ik zal onder andere schrijven over hoe het achter de schermen gaat, maar ook over hoe Iris te werk gaat. Kortom ik schrijf hier over alles wat ik leer en meemaak. Dus als u graag wilt weten hoe het eraan toe gaat in de praktijk, dan bent u hier op de juiste plek!

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Facebookgroep voor fotografen

Stel vragen, deel portretten, leg contact met 'like-minded'

Studeio-eemklooster-shoot-Iris-24-bewerk

Workshops

Online en in de studio trainingen en workshops voor portretfotografen.

IRIS-VALENTINA-bts-1-2_edited_edited.jpg

Portret sessie

Een persoonlijk en schilderschtig portret van je kind

Email: iris@irisvalentina.com

Tel: +31(06)19817596

© 2020 by Iris Valentina

  • Facebook
  • Instagram