Zoeken

Mijn tip om uit een neerwaartse spiraal te komen


Het is interessant om te kijken hoe je reageert op een crisis als COVID19. Want sinds de laatste persconferentie van Rutte praten we tegenwoordig over een crisis. Ik weet nog niet zo goed wat ik van dat woord vind. Bij een crisis denk ik aan paniek. En paniek is er zeker in ons land en vele landen met ons. Maar buiten de brandhaarden is het rustig. Zo ook bij ons thuis.

Rustig, maar toch full-on.

Dat full-on komt natuurlijk door de combi thuisonderwijs, eigen werk en huishouden. Ritme vinden. Tegemoetkomen aan ieders behoeften. Connectie behouden. Het is geen makkelijke opgave.


Daarnaast kamp ik al meer dan drie weken met een virus. Corona of niet, het zorgt ervoor dat mijn energie continue fluctueert. Gister een goede dag en dan komt er ook veel uit mijn handen. Alsof alle ideetjes die in mij borrelden eindelijk eruit mochten. Vandaag een slechte dag. Niet vóóruit te branden.Ik heb zojuist een Wordfeud spelletje gedaan met mijn dochter. We zaten naast elkaar op de bank, ieder op eigen tablet. Te lui om het Scrabble bord op tafel te zetten. Ik heb de boodschappenlijst voor mijn man (ik mag de appie al weken niet in) in emoji's gemaakt. Gewoon omdat het kon en ik kon blijven hangen op de bank terwijl ik het deed. Toppunt van verveling?


Bewijsstuk A ->
Ik mis creëren als mijn energie laag is. Creatie is een vorm van levensenergie. Het brengt me in beweging. Ik doe iets wat me blij maakt. Ik draag iets bij. Ik leg verbinding.

Het is dus een vicieuze cirkel. Ik voel me ziek - ik voel me 'lui' - ik heb nergens zin in - ik mis het gevoel van energie - ik mis het gevoel van iets creëren - ik voel me nuttelozer dan ooit - ik voel me ziek.Ik moest denken aan Creatiekracht. Dit is een e-cursus die ik heb geschreven, omdat ik vind dat creatiekracht een van mijn superpowers is. (We hebben allemaal superpowers overigens. Ik ben in geen geval speciaal hierin.)

Met een dagje niets creëren is uiteraard niets mis! Soms is uitrusten het beste wat je kunt bijdragen. Ik ben er gewoon na een halve dag compleet klaar mee. Dus, tijd om uit de verstarrende gedachtengang te komen.In Creatiekracht leg ik uit hoe je kunt intappen op creatiekracht. Op die alom aanwezige energie waardoor je het gevoel van een flow ervaart. Waarin je jouw talenten benut en iets neerzet, wat er zonder jou toedoen niet was geweest. Ik kan hier natuurlijk niet alles weggeven, maar een dingetje wil ik wel delen:

BEGIN!

Doe iets. Start. Iets met kleine vis, grote vis. (David Lynch). Een kleine handeling. Iets oppakken. Zonder nadenken. Gewoon een start maken. Geen grote ambitie, iets behapbaars. Zo opende ik mijn blog. Geen onderwerp voor handen. Maar ik schreef een regel. En toen volgde als vanzelf de volgende. Moeiteloos eigenlijk. Voor ik het doorhad was ik bij deze zin beland.

Door afstand te nemen van mijn gedachten spiraal en in de actie te gaan, kwam ik tot creatie. Ik voel me al stukken beter. De creatiekracht voel ik weer, al spreekt het zacht.

Nu ik ben gestart en uit de weerstand ben, voel ik alweer zin om nog iets op te pakken. Misschien een oude foto nabewerken. Of verder gaan met dat familie fotoboek project wat ik vorige week startte.www.irisvalentina.com/creatiekracht GEDURENDE #STAYATHOME 30% KORTING

61 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands