Zoeken

Mijn 5 stappen: Van angst naar vertrouwen


Het is inmiddels duidelijk: ook als portretfotograaf word je onderneming geraakt door de Corona-crisis. De creatieve oplossingen om toch nog je bedrijf draaiende te houden zie ik met een mengeling van plezier en vermoeidheid aan.


'Voordeur'- of 'door-het-raam'- shoots 'Laat je verjaardag verrassing vastleggen' - shoots (met afstand)

'Facetime/Skype' - shoots

Verkoop van kadobonnen voor straks

Een enkeling biedt nog shoots op locatie aan, de afstand in acht nemend natuurlijk. Lang leve de telelens!Maar hoe je het ook wendt of keert, voor de meesten geldt een terugloop van inkomsten. Terwijl de vaste lastenpost aanhoudt.Ouders zijn aan het multitasken en zijn blij als ze 's avonds uitgeput op de bank een halve bladzijde kunnen lezen of voor de derde keer proberen die ene Netflix aflevering af te kijken.

Ondernemers zoeken massaal naar creatieve oplossingen om nog hun bijdrage te kunnen aanbieden. Ik word persoonlijk een beetje 'social media'-moe en jij wellicht ook. Dit helpt allemaal niet om jouw aanbod in de markt zetten. Wordt het nog wel gezien? En hoe wordt het ontvangen?Wat doet deze crisis met je? Als mens en als ondernemer?

Als mens voel ik twee behoeftes die tegengesteld, maar simultaan lijken te bewegen: naar binnen keren en naar buiten keren. Naar binnen toe: ik zoek rust, bezinning en aandacht voor mijn gezin. Naar buiten toe: ik zoek contact en verbinding. Geruststelling wellicht. Als ondernemer hink ik ook op twee benen. Het ene been wordt aangezet door de uitdaging. Hoe kan ik met deze 'hordes' toch nog ondernemen? De creativiteit die wordt aangesproken geeft me energie. Dit is ook waarom ik onderneem: de puzzel, het onderzoek, het experiment!

Het andere been voelt zich verlamd. Angstig. Ik gluur nog eens naar mijn bankrekening. Voorlopig zit ik goed. Maar wat als voorlopig nou langer duurt dan ik aanvankelijk dacht? In mijn hoofd denk ik aan mei, juni, de zomermaanden... Alles wat deze maanden is geboekt (en betaald) schuift vooruit. Dus er is straks geen ruimte voor nieuwe opdrachten. Voor extra inkomen.

De ene angstige gedachte voedt de andere. Een kettingreactie in mijn hoofd maakt dat het verlamde been onrustig wordt. Krijg ik genoeg opdrachten? Krijg ik überhaupt nog opdrachten?

Wat moet ik doen om er nu voor te zorgen dat ik ze straks heb? Ik voel dat ik controle verlies. Er moet iets bewegen. Uit angst komt paniekvoetbal. Ik ken dit maar al te goed. Losse flodders schieten en ondoordacht maar proberen je hoofd boven water te houden. Als ik een ding heb geleerd van mijn paniekvoetbal uit het verleden is dat het bijna nooit een positief effect heeft. Ja eventjes. Maar nooit duurzaam. En duurzaam ondernemen is waar ik voor ga.

Dus ik haal adem en sta nog even stil bij wat ik waarneem in mezelf. De stappen die mij van angst naar vertrouwen brengen zijn: Stap 1: Ik gebied mezelf geen actie te ondernemen zolang ik voel dat de acties angst gedreven zijn. Stap 2: Eerst maar eens kijken of de angst wel gerechtvaardigd is. Verschillende scenario's bedenken en uitrekenen. Wat is realistisch? De werkelijkheid is vaker vriendelijker dan onze gedachten. Stap 3: Terug naar het bewijs wat ik heb. Ik vraag mezelf of ik de afgelopen jaren tekort heb gehad? Wat heb ik gedaan om klanten te krijgen? Wat werkte, wat niet? Dat kan ik toch weer opnieuw opbouwen? Ik voel al rust terugkeren. Vertrouwen. Ik kan dit.

Stap 4: Wat kan ik nu doen? Welke stappen dragen bij aan mijn onderneming, voor nu en voor straks? Niet gebaseerd op angst, maar op vertrouwen, bewijs en ontrafeling van niet-onderzochte gedachten. Stap 5: Afstand nemen. Even laten sudderen. Alles even laten zakken. Het kan ook morgen. Want ik weet, dat als de acties van stap 4 vandaag kloppen voor me, ze dat morgen ook doen. En dan kan ik morgen zorgvuldig en op duurzame wijze mijn acties gaan uitrollen. En morgen mag ook volgende week of zelfs maand zijn.

Ik ben benieuwd: herken je jezelf hierin? Laat je reactie hieronder achter! PS In mijn Facebookgroep voor portretfotografen deel ik ideëen om in deze tijd in te zetten om straks klanten aan te spreken. Geen angstgedreven, maar juist duurzame ideëen. ZOLANG CORONA ONS THUISHOUDT: 30% KORTING OP E-CURSUSSEN.

133 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands