Zoeken

Kleurgebruik in portretfotografie

Bijgewerkt: feb 22


Ooit in een ver verleden deed ik een opleiding tot kleurstyliste. Je weet wel, met zo'n waaier en seizoenstype's, zodat je weet welke kleuren je het beste staan. In theorie reuze interessant vond ik, in de praktijk kwam ik erachter dat mijn interesse breder lag. Jaren later vond ik fotografie en nog een aantal jaren later (goh, ik begin met nu wel oud te voelen..) specialiseerde ik me in portretfotografie. Ik ontwikkelde een stijl die me past.


De ontwikkeling hiervan verliep heel natuurlijk. Ik heb er niet veel plannen of ideeën bij gehad. Mijn stijl is gewoon een verlengstuk van mezelf. Ik hou zelf van rust, dat komt duidelijk terug in mijn portretten en dan vooral in de kleuren. Ik gebruik graag onverzadigde kleuren en zoek combinaties die dichtbij elkaar liggen in het kleurenwiel. Ook dit geeft een kalm beeld. Ik ben in mijn portretten op zoek naar verstilling. Het is mijn intentie dat de kijker even letterlijk stil valt en een moment neemt om te ademen en verbinding te maken. Ook hier past het kleurgebruik bij. Behalve kleurgebruik bij jouw eigen stijl laten aansluiten, is het natuurlijk belangrijk om de kleuren bij het model te laten passen. Hier komt mijn opleiding tot kleurstylist van pas!


Een paar tips die je helpen een keuze te maken:

1) gebruik 'koele' kleuren bij 'koele' tinten (denk aan asblond haar, rode ondertoon in huid, blauw/grijze ogen

2) warmere types mensen, zoals goudblond of roodharigen kunnen heel goed warme kleuren dragen, zoals grasgroen, zonnebloemgeel, oranje en helder rood

3) Lichtere personen komen goed weg met lichtere kleuren, donkere personen met donkere kleuren

4) Kleuren die naast elkaar in het kleurenwiel liggen geven een rustiger beeld dan kleuren die tegenover elkaar liggen (dit contrastvan bijv. groen/rood kan heel mooi kleurversterkend werken, dus is zeker de moeite waard om te proberen.)

5) Vergeet de achtergrondkleur niet. Deze kan de kledingkleur heel mooi complementeren. In mijn het Fundament ga ik verder in op kleurgebruik, jouw persoonlijke keuze hierin als zijnde een verlengstuk van jou (en niet mij dus per definitie), kleuren bij je model toepassen, het kleurenwiel en een stukje kleurpsychologie.
75 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands