Zoeken

De vier-urige werkweek, mythe of mogelijkheid?

Bijgewerkt: feb 22


Als je een tijdje aan het ondernemen bent, kom je vanzelf een keer dit boek tegen: "The four hour workweek" van Tim Ferriss. De eerste keer dat ik er over hoorde was denk ik zes jaar geleden, toen ik niet eens een bedrijf had!


Tijdens een wandeling in de bergen rondom Molde, Noorwegen (waar ik destijds met mijn gezin woonde), vertelt mijn bezoekende broer over dit boek. Ik zie de glinstering in zijn ogen als hij erover vertelt. "Wat als...?"


Wat zou je doen als je maar vier uur per week zou hoeven te werken?

Ik moet je bekennen, ik hoor het met interesse aan, maar heb moeite er in te geloven.


Fastforward naar 2020...

Ja, nu komt het, denk je, Iris gaat vertellen dat ze maar vier uur per week werkt en zo haar droominkomen verdient. Nee, zo ver is het (nog) niet.


Maar ik ben blij dat ik het boek - uiteindelijk afgelopen jaar pas - heb gelezen. Een paar eye-openers zitten er zeker in voor mij.


Een inzicht dat me bij blijft is: reken je relatieve inkomen uit, niet je absolute. Dus, "wat verdien je per uur" in plaats van "wat zet je per maand om"? Je bent rijk als je in minder tijd meer verdient. Denk maar aan Oprah en haar openingszin van haar podcast.


"I believe that one of the most valuable gifts you can give yourself is time — taking time to be more fully present." ~ Oprah Winfrey

En hoe heerlijk is meer tijd hebben? Tijd voor jezelf, je gezin, je vrienden. Tijd voor hobby's, tijd om te doen wat je graag doet. Dat brengt me op het tweede belangrijke inzicht dat ik uit dit boek kreeg: reken uit hoeveel je echt nodig hebt qua inkomen.


Ik werkte altijd voor 'zoveel mogelijk'. Gewoon alle uren die ik had voluit gaan om zoveel mogelijk te verdienen. Gevolg: uitputting. Uhm... waarom begon ik een eigen bedrijf? Voor vrijheid toch?


Alles veranderde toen ik op papier het bedrag schreef wat ik aan salaris per maand nodig had. De basis zeg maar. Het inkomen waarmee ik in de basisbehoeften kan voorzien. Uit dit bedrag kan ik uitrekenen hoeveel omzet ik daarvoor moet draaien. Simpel sommetje. Belasting, vaste lasten, variabele lasten, spaarpotje.


De volgende stap is die benodigde omzet vertalen naar hoeveel producten en diensten ik moet verkopen daarvoor. In mijn geval zijn het workshops, online programma's en fotoshoots die ik aanbied.


Hoe schaarser jouw product is, hoe hoger de kwaliteit ervan, hoe meer vraag er naar is... hoe hoger jouw tarief kan zijn. Zo creëer je een hoger relatief inkomen en meer vrije tijd. Het gaat uiteindelijk niet om het nastreven van vier uur werken per week. Het gaat om hoeveel uur werk per week jou plezier geeft. Is dat 40? Top, go for it. Is het 8? Top, werk er naar toe.

In mijn volgende tip schrijf ik over het beste advies wat ik kreeg voor mijn onderneming, waarmee ik toewerk naar mijn ideale werkweek.Meer van mij voor jou?

Kijk even in de shop voor mijn aanbod van workshop, programma's en e-cursussen.
76 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands