Zoeken

de sleutel naar een geslaagde portretonderneming


Gister sprak ik een deelnemer van een van mijn programma's en we hadden het over een geslaagde fotografie onderneming opbouwen. Een portret-onderneming welteverstaan.


Al een tijdje observeer ik mede-portretfotografen en probeer ik te analyseren wat nodig is voor een geslaagd bedrijf. Dit is geen waarheid, dit zijn een aantal van mijn bevindingen.

Ik kan grofweg drie groepen onderscheiden met een grotere kans van slagen

(voorzichtig, neem het ruim, neem het met een korrel zout):

1) De fotografen die al een portretstudio hadden toen de grote meute nu nog 'full frame- wat??' zei. (Waaronder ik). Een gevestigde klantengroep opgebouwd waar ze nu nog profijt van hebben. En ja, zij werken er hard voor. En ja, het is verdiend. Petje af!

2) De fotografen die een portfolio hebben van hoge kwaliteit, waar potentiële klanten gewoonweg niet onderuit kunnen komen. 'Dit wil ik ook!' is dan het credo. Het spreekt een select klantengroepje aan, maar één met bereidheid meer te betalen, als ook te reizen voor een fotoshoot. (Aanpak #2 ligt in mijn vaarwater)

3) Fotografen die excelleren in het ondernemerschap. Fotografen die niet bang zijn van een netwerkevent en diverse marketingtechnieken en heel veel doorzettingsvermogen tonen. Bewondering heb ik voor deze groep, die een goed huwelijk hebben tussen fotografie en ondernemerschap.
Moeten we nu allemaal stoppen en iets anders doen als het niet loopt zoals we willen? Welnee!


Ik geloof dat jij ook een geslaagde onderneming kunt opbouwen. Mits je bereid bent om stappen te nemen die ervoor nodig zijn. Waar ligt jouw bereidheid? Wat wil jij investeren qua tijd en energie en soms geld om te bereiken wat jij wilt bereiken? En wat is op dit moment de beste actie om te doen?

Wat is jouw masterplan? Wat bied jij aan? Waar geloof jij in? En wat geeft jou plezier? Welk pad bewandel jij? En op welke manier?

En belangrijkst: Wat houdt een geslaagde onderneming voor jou in? Volg je je hart en doe je wat het dichts bij jou ligt? Of laat je je afleiden door je collega's? Is je onderneming pas geslaagd als je er een dikke boterham mee kunt verdienen? Doe je marketing die bij jou past? Vind je het leuk?

Ik beschreef drie groepen die mijn inziens een grotere kans van 'slagen' hebben (want wat is slagen?). De beste toegang tot 'slagen' is denk ik een duurzame manier ontdekken. En duurzaam, dat is de manier van werken die alleen bij jou past. Waarin je je eigen talenten en kracht kent en weet hoe je die kunt omzetten in een waardevolle bijdrage.

Ben jij een netwerk-tijger? Go for it! Haal jij plezier uit je mooiste werk maken? Verpletter mensen. Word jij al moe als je Instagram opent? Verwijder je app. Cliché-alert: maak verbinding met jezelf en maak zo verbinding met anderen. Dus stop met je blindstaren op wat anderen doen. Doe wat jij wilt doen. Ga uit van jezelf. Doe dit met plezier en je energie zal klanten aantrekken. Mensen die snappen wat jij aanbiedt en dankbaar gebruik maken van jouw aanbod. En als in de loop van de tijd je aanbod wat verandert en op organische wijze transformeert naar iets wat logischer is voor jou, dan mag dat helemaal. Heb je zin in een inspiratie boost voor je fotografie en onderneming? Doe mee met mijn 10 DAG INSPIRATIE en start vandaag nog!


77 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands