Zoeken

De drie dingen die voor mij alles veranderden


Het ondernemerschap is een behoorlijke reis. Die reis is geen recht doorgaande weg. Althans, zo ervaar ik het niet.


Mijn reflectieve aard maakt dat ik constant nadenk over hoe ik mijn bedrijf wil vormgeven. Waar ik aandacht aan wil geven. Wat anders of beter kan.


Dit is soms knap vermoeiend. Maar het maakt ook mogelijk dat ik groei als ondernemer. Dat ik stappen maak. Want behalve nadenkend ben ik gelukkig ook daadkrachtig.


Op dit moment zijn er drie dingen die mij het meeste hebben geholpen om de onderneming te hebben die bij me past. 1. Do what sparks joy

Deze moet gewoon op de eerste plaats. Ik schreef er al eerder over (en wel hier), dus ik houd het kort. Doe wat je plezier geeft. Dat is het mooie van ondernemen: je hebt de keuze. Ja, het helpt als er vraag is naar je aanbod. Ja, het helpt als je een probleem oplost of een uitzonderlijke bijdrage levert. Maar mij helpt het vooral als ik het heel erg leuk vind om te doen. Het maakt dat ik met plezier aan de dag begin. Dat ik met plezier mijn workshops geef. Dat ik met plezier klanten ontvang voor een portret sessie. Dat ik met plezier aan mijn projecten werk. Het is mijn drijvende kracht in alles.


2. Werk voor genoeg

Toen ik de daadwerkelijke optelsom maakte, realiseerde ik me dat ik met veel minder werk afkon dan ik dacht. In plaats van ploeteren om zoveel mogelijk klanten te bedienen en zoveel mogelijk omzet te draaien, werk ik nu voor 'genoeg'. Wat 'genoeg' is, is voor iedereen anders. Het gaat er om dat je weet hoeveel je nodig hebt om het leven te leiden dat je wil. Waar word je nou echt gelukkig van?


We weten al langer dat de materiële zaken niet voldoende zijn voor een gelukkig leven. Ik word gelukkig van een goed gesprek. Een wandeling. Een lekker leesboek. Een cake in elkaar flansen met mijn 7 jarige dochter. Een poging doen om een stilleven met houtskool op papier te zetten.

Ik hou ook van reizen. Van lekker (uit)eten. Mooie kleding. Een dagje op stap met gezin of vriendin. Een workshop of opleiding volgen. Dat kost geld. Daar werk ik voor. Ik schrijf op wat ik nodig heb om af en toe te kunnen doen waar ik heel blij van word. De nadruk ligt op af en toe. Ik hoef niet elke dag uit eten. Sterker nog, ik heb liever meer tijd om dingen te doen die niets tot weinig kosten, dan minder tijd om dingen te doen die duurder zijn.


Waar hecht je waarde aan?


3. Kwaliteit over kwantiteit

Toen ik begon als portretfotograaf wilde ik elke klant bedienen. Ik wilde zoveel mogelijk fotoshoots. Dat was succes!


Alleen merkte ik ook hoeveel energie het me kostte. Een fotoshoot is voor mij topsport. Ik ben perfectionistisch. Ik ben een pleaser. Ik wil het beste leveren aan mijn klanten.


Heel veel fotoshoots doen is voor mij niet haalbaar. Daar ga ik aan onderdoor. Het komt in elk geval de kwaliteit van mijn werk niet ten goede.


De strategie was geboren: kwaliteit over kwantiteit.


Niet vier fotoshoots per week, maar maximaal vier fotoshoots per maand. Een monetaire uitwisseling die tegemoet komt aan alle zichtbare en onzichtbare uren die ik er in stop. Niet laag geprijsd zijn zodat jan en alleman een sessie boekt. Integendeel. Reëel geprijsd zijn, zodat ik uitgerust ben om mijn beste prestatie te leveren. Zodat ik kan leveren wat ik beloof.


Dat sommige potentiële klanten afhaken omdat ze mijn portretten niet waardevol genoeg vinden voor het bedrag wat ik vraag? Prima. Dat is helemaal oké. Want ik weet, dat als ik het niet op deze manier handhaaf, ik binnen een jaar helemaal geen portretten meer kan maken. Omdat ik dan bovenstaand punt #2 niet kan waarmaken.


Conclusie van deze blogpost: je pad vinden in het ondernemerschap is een precaire balans. Eentje die ik zoek met vallen en opstaan. Een pad met kronkels en met kruispunten. Met van die listige loops, waardoor je ineens weer terug bent waar je al eens was. Met steile heuvels en plezierige dalingen. Met moeiteloze verhardingen gevolgd door onverwacht drijfzand. Een pad wat ik voor geen goud zou willen missen. Hoe sta jij erin? Wat zijn de belangrijkste overwegingen die jou helpen op jouw pad?

63 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands