Search

Beautiful faces

Deze week schrijf ik over het plannen en uitvoeren van een serie. Ik neem jullie allereerst mee naar de basis, want wanneer maak je nou een serie? Je kan verschillende redenen hebben waarom je een serie wilt maken. Je kunt een serie maken om jezelf te ontwikkelen als fotograaf of omdat je graag meer naamsbekendheid wilt hebben. Een andere reden kan natuurlijk zijn als je een maatschappelijke bijdrage wilt leveren.


Je komt natuurlijk niet ver als je geen plan hebt, dus moet je eerst een thema bedenken. Thema’s moeten persoonlijk zijn. Het moet iets zijn waar jij jezelf in kan vinden. Als je bijvoorbeeld eraan denkt om kinderen te fotograferen, maar je hebt niks met kinderen, dan is het niet iets dat bij jou past.

Je thema moet ook universeel zijn. Er moeten wel mensen kunnen relateren aan het thema. Het is niet zo dat elk mens zich er helemaal in moet kunnen herkennen. Denk maar is aan Iris’ serie ‘Beautiful Faces’. Niet alle mensen hebben een facial difference in hun gezicht, maar iedereen is bezig met hun uiterlijk.

And last but not least, keep it simple. Denk niet te ver na over wat jouw thema moet zijn. Wees niet te specifiek. Als je per se mensen wilt vastleggen met groen haar, sproeten en blauwe ogen, dan wordt het moeilijk om de juiste modellen te vinden.


Mijn wijnvlek maakt wie ik ben. En schoonheid moeten we herdefiniëren. ~ Natascha

“Oordelen worden soms snel gemaakt en zijn misschien zelfs onvermijdelijk. Met deze portretten bied ik een spiegel aan. Een spiegel die je vraagt je gedachten te bevragen en schoonheid te (her) definiëren. In deze serie onderzoek en betwist ik de perceptie van schoonheid.” ~ Iris Valentina

Dit is Iris’ thema voor Beautiful Faces. Als fotograaf geeft Iris er een beeld aan. Het model geeft een stem aan de serie door hun verhaal te vertellen. De modellen schrijven voor deze serie allemaal hun verhaal. Over hoe ze er zelf over denken, maar ook hoe ze met de meningen van anderen omgaan. Want zoals Iris hierboven ook schreef, oordelen worden soms snel gemaakt.


“Mensen lachen me uit, roepen me na, of staren me lang aan en na. Als puber raakte ik daar soms onzeker van, maar ik heb nooit gevonden dat ik minder was dan andere mensen.” ~ Chantal


Ik denk dat deze serie mij zo raakt, omdat het zo persoonlijk is. Ik ben altijd nieuwsgierig naar mensen en hun verhaal. Ik word gefascineerd door mensen die de tijd hebben genomen om zichzelf te leren kennen om vervolgens te kunnen zien hoe veel ze wel niet waard zijn. Door de mensen die niet luisteren naar wat society ziet als ‘niet normaal’ en datgene juist hun kracht en trots maken. Ik vind het leuk om over deze serie te hebben geschreven, want deze serie was voor mij de uiteindelijke reden waarom ik bij Iris wou stagelopen.


Vanaf haar 3e ging ze soms lang en strak naar mensen kijken. We begrepen dit niet, maar beseften later dat dit misschien wel was omdat ze dacht dat het gewoon was. De meeste mensen keken zo naar haar. ~ Jael's moederWaardeer je de portretten en wil je ook graag deel uitmaken van de serie? Of ken je iemand met een facial difference? Voor ‘Beautiful Faces’ zoekt Iris nog mannelijke modellen! Heb jij een bijzonder uiterlijk kenmerk en zou je graag deel willen uitmaken van dit project? Stuur Iris dan een mailtje naar project.beautifulfaces@gmail.com met uitleg en foto om je op te geven.

Om de hele serie te bekijken, klik je hier:

https://www.irisvalentina.com/beautifulfaces

HOI, IK BEN AMBER! Ik ben 19 jaar en momenteel woonachtig in Deventer. Ik ben een fotograaf in opleiding en voor het aankomende half jaar loop ik stage bij Iris. Door mijn interesse in schrijven kwam Iris op het idee om een blog bij te houden. De blog is voor ieder die geïnteresseerd is in Iris’ werk. Zowel voor klanten als voor fotografen dus. Ik zal onder andere schrijven over hoe het achter de schermen gaat, maar ook over hoe Iris te werk gaat. Kortom ik schrijf hier over alles wat ik leer en meemaak. Dus als u graag wilt weten hoe het eraan toe gaat in de praktijk, dan bent u hier op de juiste plek!

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Facebookgroep voor fotografen

Stel vragen, deel portretten, leg contact met 'like-minded'

Studeio-eemklooster-shoot-Iris-24-bewerk

Workshops

Online en in de studio trainingen en workshops voor portretfotografen.

IRIS-VALENTINA-bts-1-2_edited_edited.jpg

Portret sessie

Een persoonlijk en schilderschtig portret van je kind

Email: iris@irisvalentina.com

Tel: +31(06)19817596

© 2020 by Iris Valentina

  • Facebook
  • Instagram