Zoeken

Als je wilt stoppen..


Ken je dat gevoel? Dat je er gewoon mee wilt stoppen? De camera aan de wilgen hangen en lekker in een holletje kruipen om er nooit meer uit te komen.


Het zijn gedachten waar ik bijna de wekker op kan zetten. Ze komen in regelmatige vlagen. (En gaan gelukkig ook weer. Dit verhaal heeft een happy end. Dus lees door.)


Ik had het vorige week. De expositie in Oslo zat erop. Het was maandag. Het hele weekend stond in het teken van de expositie. De prints ophangen. Met mensen erover praten. De artist talk doen. Ik was er niet per se zenuwachtig om. Ik vond het eigenlijk wel leuk. Een jaar lang aan een project werken met dit als resultaat. Voor mij niets meer dan een geslaagd onderzoek.


En toch dat gevoel the morning after. Waar doe ik het voor? Wat krijg ik er voor terug?

Does anybody care?

Ooooh maar dit ken ik! Deze gedachten heb ik vaker gehad. Na het posten van een nieuw portret Na een portret sessie weekend.

Na een grote workshop.

Na de lancering van een e-cursus. Eigenlijk na elke 'overwinning', klein of groot, bekruipt dat gevoel. Dat gevoel wat in je oor fluistert: "Zou je dit wel doen?". Soms wordt hetgeen je de wereld inbrengt positief ontvangen. Soms lauwtjes. Soms gewoon niet. Wat de reactie van het publiek ook is, de fluisterstem komt. En als je niet je best doet om te luisteren, gaat het gewoon harder praten totdat het schreeuwt. Waarop jij je afvraagt waarom je in vredesnaam zo je best doet. Je elke keer weer opnieuw kwetsbaar opstelt, omdat jij iets naar buiten te brengt. Iets wat jij hebt gemaakt. Iets wat helemaal uit jou komt. Hoe persoonlijk is dat?!

Fotografie en ondernemen is per definitie zichtbaar zijn. Je kunt niet onzichtbaar ondernemen en al helemaal niet fotograferen. Je. Moet. Jezelf. Laten. Zien.


En dat voelt kwetsbaar. En die kwetsbaarheid voelt soms onveilig. Wat weer maakt dat je denkt, to hell with it, ik kruip onder de dekens waar lekker niemand me kan zien. Bewustwording van dit proces is een belangrijkste eerste stap heb ik ontdekt. Laat het maar zijn. Het gaat weer voorbij. Adem in, adem uit. Ga even iets anders doen. Dat helpt mij. Hoe ga jij hier mee om? Laat een comment achter hieronder!

Mijn e-cursus creatiekracht gaat over wat jou blokkeert en hoe je je creativiteit weer op gang krijgt. Je koopt hem hier.

131 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands