Zoeken

5 x samen samenBij het woord samen denk ik altijd aan mijn Egyptische dolfijnen-guide Asfour. "We swim, samen samen?"

Samen samen is leuk. Soms, niet altijd. Ik kan ook erg genieten van alleen alleen.


In fotografie zijn we best veel alleen. Ja, je hebt natuurlijk een klant of model, maar die dienen een ander doel.


Contact met een andere fotograaf of ondernemer kan een ontzettende boost geven. Door te sparren krijg je nieuwe inzichten. Je wordt als het ware weer even 'aan' gezet. Hierbij 5 'samen samen ' voorbeelden, die mij helpen. Voor als ik vastzit in lastige ondernemings-keuzes. Als ik ongemotiveerd ben. Als ik me niet creatief voel. Als ik me alleen voel.


1. koffie date

Even een koffietje in de stad met een like-minded fotograaf ondernemer doet een mens goed. Ontspannen bijkletsen maakt dat terloops uitdagingen worden besproken. Laatst had ik koffie met Wendy. Zonder strak vergaderplan ging zij naar huis met een nieuw idee voor haar shoots en ik naar huis met een nieuw overzicht voor mijn website. Heerlijk!


2. sparrings partner

Mijn tip is om iemand te vinden die goed bij je past om regelmatig mee te sparren. Waar je alles tegen kunt zeggen. Waar je helemaal jezelf kunt zijn en je hart kunt uitstorten. Al bijna twee jaar app ik met Hilde. Hilde is net als ik fotograaf, ondernemer én ex-expatvrouw. We herkennen veel van elkaar en spreken, soms dagelijks, de What's App vol met spraakberichtjes. Jezelf hardop horen praten is vaak al genoeg om het antwoord op je eigen vraag te kijrgen.


3. een workshop of langer programma

Ik volg minstens eens per jaar een lange workshop/programma. Een week met elkaar in een workshop centrum, zoals NordPhotography, doet wonderen. Het is een tijd om je helemaal onder te dompelen in fotografie. Een soort speeltuin voor volwassenen. Ik zie het ook in mijn eigen programma Your Next Level hoe fijn deelnemers het vinden om samen te komen. Je bouwt een mini-gemeenschap op.

4. fotoshoot date

Het is gezellig leerzaam om samen te shooten. Nodig een model uit, maak samen een plan van te voren en ga lekker samen creëeren. Een paar dagen geleden verdwaalde ik in Instagram-land. De ene post leidde me naar de andere en voor je het weet kom je op nieuwe plekken! Zo kwam ik in contact met Anne. Een DM gesprek was geboren en door een aantal toevalligheden besloten we samen een vrij werk shoot te doen! We hebben elkaar nog nooit ontmoet. Maar de klik was er en het enthousiasme ook.


5. online community

Voorbeeld vier brengt me op de vijfde: online. Wat heeft er toch een verschuiving plaatsgevonden van in persoon naar digitaal. Je kunt het verketteren, maar het heeft zo zijn voordelen. Het maakt mogelijk dat mensen uit verschillende plekken makkelijk samen komen. Mensen in verschillende situaties en van verschillende herkomst. Mensen die elkaar vinden op basis van een overeenkomstige interesse en behoefte. Mensen die je anders niet zou ontmoeten. Een actieve groep voor vrouwelijke fotografen op Facebook is Female Frames. En ik heb zelf ook een groep. Hier kan je lid worden. Wat doe jij als je behoefte hebt aan samen? Laat een bericht achter in de comments!Samen samen met mij? Er zijn nog twee plaatsen voor mijn mentorprogramma Your Next Level, startende in april.

81 keer bekeken

IRIS VALENTINA 2020

06-19817596

Studio: Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven 

Nederland, the Netherlands