FINELY ATTUNED

een fotoproject over sensitieven

“Whatever the times, suffering eventually touches every life. How we live with it, and help others to, is one of the great creative and ethical opportunities”

Elaine Aron

Feather 6

OVER HET PROJECT

Hoogsensitieve personen voelen zich vaak overprikkeld. Ze vangen veel op van hun omgeving; geuren, kleuren en geluiden, maar ook emoties en sfeer. In de samenleving kun je je als HSP'er wel eens verloren voelen. De wereld raast maar door en hoe neem jij je plek in? Hoe baken je je grenzen af en laat je jouw licht schijnen? 


Er is geen één doorsnee HSP'er, al zijn er veel overlappende kenmerken. Eén ding is zeker, je bent niet alleen. 1 op de 3 mensen kent volgens Elaine Aron de eigenschap hooggevoelig.  


Wil je meer lezen over wat HSP is en wellicht een test doen, klik dan hier (Engels) of hier (Nederlands)


In dit project wil ik aan de hand van beeld en tekst zowel de strubbelingen van HSP'ers, als de mooie kanten laten zien. Ik wil bewustzijn over HSP vergroten, zonder in vakjes-denken over te gaan. Tenslotte wil ik HSP-ers laten zien hoe zij hun bijzondere eigenschappen kunnen gebruiken om een positieve bijdrage te geven aan hun eigen leven en dat van anderen. 

"Ik ken de kracht van portretten. 
Een portret verstilt, draagt bij aan reflectie en bezinning en het transformeert."

Iris Schoonus

Feather 1

OVER DE OPZET

In dit project portretteer ik hoogsensitieve volwassenen en kinderen (6 jaar en ouder) in een tweeluik. De uitstraling van de portretten zullen licht, kwetsbaar en/of krachtig zijn, waarbij de geportretteerde uiteraard van invloed is.  

De portretten worden begeleid door een geschreven stukje tekst door de geportretteerde over HSP en de invloed ervan op zijn of haar leven. 

Voor de beelden & teksten worden expositie ruimten gezocht. Plekken waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met dit project en de geportretteerden. Wellicht zorgt het voor (h)erkenning. 

Ken of beheer jij een ruimte waar deze expositie zou kunnen plaatsvinden, stuur dan graag een email.

“Spend enough time putting yourself out there in the world—
your sensitivity is not something to be feared.”

Elaine Aron

OVER MIJ EN HSP

Toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief was vielen een heleboel puzzelstukjes in elkaar. Ik voelde zowel een opluchting als verdriet. Door de manier hoe ik de prikkels om mij heen verwerk, worstel ik om mijn plek te vinden in de voortrazende wereld om mij heen. Rekening houdend met alles en iedereen, maar het gevoel dit zelf niet terug te krijgen. Ik wil niet uitgeput zijn, ik wil niet constant piekeren, ik wil niet continue aan mijn behoeften voorbij gaan. Ik wil ondernemen, ik houd van avonturen, mensen leren kennen, erop uit trekken. Maar de uitdaging die ik steeds opnieuw tegenkom is om dit vanuit een plek van balans te doen. Alleen door mijn eigen grenzen af te bakenen en op zoek te gaan hoe ik mijn gevoeligheid om kan zetten in iets positiefs, ben ik begonnen HSP als iets moois te beschouwen. Daarom start ik dit project. Om mensen die zich herkennen in hooggevoeligheid een plek te geven om hun proces te delen. Om te inspireren. Om bewustzijn te vergoten. Om te helen. En daarmee heel ik mezelf. 


Een andere belangrijke reden voor het maken van dit project is het opgroeien van mijn twee hooggevoelige dochters. Zo kan ik intens verdrietig worden als mijn dochter met buikpijn naar school gaat, omdat ze moeite heeft de strengheid van de juf een plaats te geven. Of boos omdat het familiepark, waar ze veel plezier zouden kunnen beleven, continue harde muziek draait en geen mogelijkheid tot ontprikkeling biedt. Of verward, wanneer mensen onbegrip tonen voor keuzes die we maken omdat de meisjes er niet aan toe zijn om mee te doen aan wat het dan ook is wat 'alle' kinderen ogenschijnlijk graag doen. Maar tegelijkertijd geniet ik volop van hun creativiteit. Hun dans en theater. Hun humor, empathie en liefde voor mens en natuur. Hun bewustzijn over hun eigen grenzen, willen en kunnen. En de lijst gaat door. Ik zou ze geen moment anders wensen.

“Sensitive people feel so deeply they often have to retreat from the world, in order to dig beneath the layers of pain to find their faith and courage.”

Shannon L. Alder

IRIS VALENTINA

06-19817596

Studio: Schakelstede 91, Nieuwegein, NL

Post: Parklaan 76, 3722BG Bilthoven, NL

©2019 by Iris Valentina - lees privacy verklaring